Pharmanex Tegreen

Składniki

Wyciąg z liści zielonej herbaty (Camellia sinensis (L.) Kuntze) (69% – 250 mg/kapsułkę*), żelatyna, substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna, substancje przeciwzbrylające (kwasy tłuszczowe, dwutlenek krzemu), L-askorbinian wapnia

1 kapsułka zawiera 60 mg EGCG.

Ostrzeżenie: Nie przekraczać zalecanej porcji produktu do spożycia w ciągu dnia. Istotne jest zachowanie zrożnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej i zrównoważonego diety oraz zdrowego trybu życia. Nie przyjmować w przypadku uszkodzenia opakowania lub braku folii zabezpieczającej. Przechowywać z dala od wysokich temperatur i wilgoci. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Osoby poddawane leczeniu farmakologicznemu przed rozpoczęciem spożywania produktu powinny zasięgnąć opinii lekarskiej. Nie zaleca się spożywania przez kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci poniżej 18 roku życia. Nie należy spożywać na czczo. Nie należy spożywać, jeśli tego samego dnia spożywasz inne produkty zawierające zieloną herbatę. Nie należy spożywać więcej niż 800 mg 3-galusanu (-) epigallokatechiny (EGCG) dziennie.

TEGREEN czego na pewno NIE wiedziałeś i czemu jest to suplementacyjne MUST HAVE?!

Zdrowotne korzyści picia zielonej herbaty doceniane były w Chinach przez tysiąclecia. Jednak dopiero niedawno odkryto subtelne, ale ważne różnice pomiędzy korzyściami terapeutycznymi związanymi z piciem zielonej herbaty w porównaniu z piciem herbaty czarnej. Istnieje coraz więcej dowodów, że sposób produkcji herbaty odgrywa zasadniczą rolę w  zachowaniu w stanie niezmienionym polifenoli – składników zielonej herbaty odpowiedzialnych za jej właściwości lecznicze.

Opublikowane w ostatnim okresie badania wakazały; że obecne w zielonej herbacie polifenole, a szczególnie składniki katechinowe – galusanian epigalusokatechiny (epigallocatechin gallate; EGCg), posiadają własności silnych przeciwutleniaczy, których działanie polega na wychwytywaniu wolnych rodników.

Wolne rodniki biorące udział w procesach prowadzących do uszkodzeń struktur komórkowych, między innymi DNA, powstają często w wyniku działania toksyn, których źródłem może być pożywienie, wpływ środowiska lub warunki pracy.

CZY WIESZ, ŻE…

• Herbata zaraz po wodzie jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie!
• Zielona herbata, czarna herbata, a nawet herbata Oolong pochodzą z liści tej samej rośliny – Camellia sinensis. Główna różnica polega na procesie wytwarzania. W przypadku zielonej herbaty świeżo zebrane liście są poddawane działaniu pary, aby zapobiec fermentacji, dzięki czemu herbata zachowuje swój kolor.
• obszar uprawy – Prowincja ZHEJLANG to nr 1 w produkcji herbaty w Chinach i stąd pozyskiwany jest surowiec do tegreen.


ILE FILIŻANEK ZIELONEJ HERBATY JEST W JEDNEJ KAPSUŁCE?

Współczesne metody analityczne oparte na wysokorozdzielczej chromatografii kolumnowej (HPLC) pozwalają na dokładne pomiary stężenia indywidualnych katechin pochodzących z zielonej herbaty. Z badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa (USDA) wynika, że jedna typowa w Azji filiżanka (180 ml) tradycyjnie zaparzonej zielonej herbaty (1,5 g liści herbaty na filiżankę) zawiera 22 mg katechin, z czego połowa stanowi EGCg.

Warto podkreślić Tegreen EMEA jest produkowany w Europie, Szwajcarii i ta formuła zawiera kofeinę od momentu wprowadzenia na rynek. Kapsułka Tegreen 97 zarejestrowana w USA jest produktem bezkofeinowym. Zawiera 160 mg katechin a ten sam produkt zarejestrowany w UE zawiera 125 mg  katechin pochodzących z zielonej herbaty. Różnice wymagają z innych regulacji prawnych przy dopuszczaniu produktów do obrotu. W oparciu o te dane jedna kapsułka Tegreen 97 odpowiada około siedmiu filiżankom zielonej herbaty a Tegreen UE 6 filiżankom!!

Fakt ten ma duże znaczenie, ponieważ badania wykazały, że dzienne spożycie czterech filiżanek zielonej herbaty przynosi znaczne korzyści zdrowotne!!

Preparat Tegreen wytwarzany jest w oparciu o opatentowane metody produkcji z zachowaniem ścisłej kontroli jakości dla zapewnienia wysokiego, standaryzowanego stężenia aktywnych polifenoli. Podejście to pozwala na zachowanie w nienaruszonym stanie 97 % zawartych w zielonej herbacie leczniczych polifenoli. Dzięki temu Tegreen jest preparatem odżywczym o najwyższym dastępnym na rynku stężeniu leczniczych polifenoli pochodzących z zielonej herbaty.

POLIFENOLE- MECHANIZM DZIAŁANIA:

Szybko rosnąca ilość dowodów naukowych wskazuje na fakt, że efekty zielonej herbaty wiążą się z działaniem polifenoli. Mechanizm terapeutycznego działania polifenoli zawartych w zielonej herbacie opiera się na ich roli jako antyutleniaczy w zapobieganiu reakcji nitrozowania oraz zahamowania aktywności urokinazy.

Badania udowadniają, że Polifenole są:
• 100 x silniejsze niż wit C ‼️
• 25 z silniejsze niż wit. E‼️
• 2 z silniejsze niż równoważna ilość antyutleniaczy w czerwonym winie‼️

Nic więc dziwnego, że tak silne właściwości antyoksydacyjne chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wynikającymi z ich działania chorobami nowotworowymi.


NOWA, POTĘŻNA BROŃ W WALCE Z RAKIEM!

Choroby nowotworowe w Polsce stanowią drugą po chorobach sercowo- naczyniowych przyczyne zgonów w Polsce‼️

Każdego dnia chorobę nowotworową wykrywa się u 300 osób, a umiera z tego powodu 220 osób. Oznacza to, że co godzinę o chorobie nowotworowej dowiaduje się 12 osób a 9 osób umiera z tego powodu‼️

REWOLUCYJNE ODKRYCIA

W Japonii, pomimo, że znajduje się na pierwszym miejscu w paleniu papierosów wśród krajów najwyżej uprzemysłowionych notuje się najniższy wskaźnik zachorowalności na raka płuc.
Badania epidemiologiczne wykazały, że paradoks ten można wyjaśnić w oparciu o prewencyjne i lecznicze działanie składników zawartych w popularnej w tym kraju zielonej herbacie.
Związek pomiędzy spożyciem zielonej herbaty i zachorowalnością na raka stanowił przedmiot zakrojonych na szeroką skalę badań epidemiologicznych przeprowadzonych w Japonii.
K. Imai przeprowadził wywiady z 8552 osobami w wieku ponad 40 lat życia dotyczące ich codziennych przyzwyczajeń, wliczając w to dzienną konsumpcję zielonej herbaty. Badania te wykazały, że spożycie zielonej herbaty wiązało się ze zmniejszeniem zachorowalności na raka, co było szczególnie uwydatnione wśród kobiet pijących ponad 10 filiżanek zielonej herbaty dziennie.
Wyniki te wykazują prewencyjne działanie zielonej herbaty w zapobieganiu uszkodzeń DNA u Iudzi.

Co zauważyli naukowcy Pharmanex?? 

Komórki nowotworowe nie tylko żyją i proliferują dłużej niż komórki zdrowe, ale w jest w nich ograniczona apoptoza.  Odkryli oni unikalny enzym (tNOX) odpowiedzialny za defekt apoptozy w komórkach nowotworowych. Tegreen hamuje aktywność tego enzymu.

WALKA NA WIELU PŁASZCZYZNACH

Zawarte w preparacie Tegreen polifenoie pomagaj w walce z  chorobami nowotworowymi na wiele różnych sposobów:

• blokują w organizmie syntezę niektórych związków rakotwórczych, takich jak np. nitrozaminy powstające np. w wyniku spożywania wędlin
• hamują aktywację kancergenów
• blokują interakcję promotorów nowotworów, hormonów oraz czynników wzrostowych z ich receptorami, uniemożliwiając tym samym ich działanie rakotwórcze np. blokowanie wiązania się estrogenu z jego receptorami zapobiegają rozwojowi raka piersi
• uniemożliwiają mutagenne i kancerogenne działacie wielu toksyn, zanieczyszczeń środowiska oraz promieniowania jonizującego.
• działając jako najsilniejsze spośród wszystkich znanych przeciwutleniaczy, wspomaga pracę enzymów ochronnych oraz dzięki swym zdolnościom chelatnjącym, chronią przed atakiem szkodliwych wolnych rodników między innymi tak ważne struktury biologiczne jak DNA oraz błony lipidowe
• usuwają z organizmu związki kancerogenne i wspomagają działanie enzymów biorących udział w ich dezaktywacji i metabolizmie
• wspomagają układ immunologiczny
• niszczą wybiórczo komórki nowotworowe, wspomagając proces apoptozy  czyli procesu naturalnego obumierania komórek nowotworowych
• hamują proces tworzenia się nowych naczyń krwionośnych koniecznych do rozrostu nowotworów
• blokują działanie enzymów uczestniczących w rozwoju komórek nowotworowych oraz tych, które odpowiedzialne są za uzłośliwienie nowotworu i wystąpienie przerzutów
• znacznie zwiększają efektywność niektórych leków przeciwnowotworowych, równocześnie redukując szkodliwość chemo i radioterapii.

Działanie chemoprotekcyjne oraz przeciwnowotworwe polifenoli zawartych w zielonej herbacie stanowiło przedmiot wielu badań epidemiologicznch, laboratoryjnych i klinicznych. Na szczególne podkreślenie zasługuje wykorzystanie polifenoli zielonej herbaty do zmniejszania ryzyka przerzutów oraz nawrotu choroby nowotworowej. Podstawową zaletą jest więc efektywność w profilaktyce i wspomaganiu terapii przecviwnotworowej przy  pełnym bezpieczeństwie użycia i braku szkodliwych działań ubocznych!


DODATKOWE KORZYŚCI STOSOWANIA PREPARATU TEGREEN:

Poza wieloma korzyściami dla zdrowia w aspekcie prewencji i walki z chorobami nowotworowymi, głównie rakiem płuc i rakiem piersi, polifenole zawarte w preparacie, Tegreen 97 posiadają jeszcze mnóstwo innych zalet. Do najważniejszych wśród nich można zaliczyć:

• pomagają w prewencji chorób sercowo-naczyniowych oraz schorzeń wątroby
• zmniejszają ryzyko miażdżycy
• obniżają poziom trójglicerydów, cholesterolu (LDL) i glukozy we krwi
• podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HDL)
• pomagają w obniżeniu podwyższonego ciśnienia krwi
• wykazują działanie bakteriobójcze i antywirusowe
• wspomagają prawidłową pracę wątroby, nerek oraz układu pokarmowego
•oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają metabolizm  i wspomagają walkę z zbędnymi kilogramami.



 PODSTAWY NAUKOWE

Badania przedkliniczne🔬🧪

Liczne publikacje badań naukowych przeprowadzonych na wyciągu z zielonej herbaty, znanym w Azji pod nazwą Xin Nao Jian dowodzą, że spożycie polifenoli zawartych w zielonej herbacie wiąże się z szeroką gamą korzystnych dla organizmu efektów biologicznych, mających wpływ na zdrowie człowieka. Dodatkowo wykazano, że opatentowany wyciąg w preparacie Tegreen wykazuje wiele spośród tych własności leczniczych. Szczegółowe dane na temat korzyści zdrowotnych związanych ze spożyciem zielonej herbaty zostały opublikowane przez L. A. Mitschera. W  przeprowadzonych na szeroką skałę w Azji badaniach osób wykazano, że dzienne spożycie czterech lub więcej filiżanek zielonej herbaty wiązało się w sposób znaczący z poprawą ogólnego stanu zdrowia, nawet po dokonaniu korekty pod kątem wieku, palenia tytoniu, spożycia alkoholu oraz wagi ciała.


Badania kliniczne🔬💊🩺

W przeprowadzonych badaniach na Uniwersytecie Kansas naukowcy zdobyli nowy dowód potwierdzający fakt, że substancja zawarta w preparacie Tegreen, sporządzony z wciągu zielonej herbaty, zapewnia bardziej efektowną ochronę komórek oraz ich materiału genetycznego (DNA) od tak znanych przeciwutleniaczy jak witamina E i C oraz posiadającego nader silne właściwości przeciwutleniające składnika czerwonego wina (badania in virtro). W badaniach tych po raz pierwszy zastosowano test Ames dla ustalenia efektowności zielonej herbaty (używając w tym celu Tegreen 97) jako przeciwutleniacza chroniącego DNA przed procesem degradacji. W trakcie testu Ames dodawano EGCg do próbek DNA uprzednio poddanych działaniu nadtlenku stanowiącego bardzo efektywne źródło wolnych rodników.               W badaniach tych EGCg sprawdził sie jako nadzwyczaj skuteczny przeciwutleniacz, zapewniając 68% ochrony DNA przed uszkodzeniami tego materiału genetycznego. Poziom ochronny próbek DNA w obecności Tegreen 97 był niewspółmiernie wyższy w porównaniu z próbami kontrolnymi (tj. próbkami DNA bez dodatku Tegreen 97) Przeprowadzono również badania porównawcze. Stosując równoważne stężenie porównawczych przeciwutleniaczy stwierdzono, że witamina E w znacznie mniejszym stopniu niż EGCg lub Tegreen 97 zabezpiecza przed wystąpieniem uszkodzeń komórkowych, natomiast witamina C przy identycznym stężeniu okazała się w bardzo niewielkim stopniu chronić DNA. W szczególności EGCg (w formie, w której substancja ta występuje w preparacie Tegreen 97) wykazała w procesie zabezpieczenia komórek około stukrotnie wyższą skuteczność niż witamina C, dwudziestopięciokrotnie wyższą skuteczność niż witamina E i prawie dwukrotnie wyższą skuteczność niż przeciwutleniacz obecny w czerwonym winie.


Preparat  Tegreen  to najskuteczniejszy antyoksydant na rynku o udowodnionych naukowo korzyściach.

Powinien  być  zażywany  profilaktycznie przez  każdą – osobę  w  Polsce  raz  dziennie  w  trakcie  śniadania po 1 kapsułce.